Του Γιώργου Λ. Κόκκα, δικηγόρου
και εκπροσώπου του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας
(
www.dimopolis.gr )

Το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας συνεργάστηκε στις τελευταίες Ευρωεκλογές στα πλαίσια του συνασπισμού κομμάτων «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – Ε.Α.Μ.» (απαρτίζονταν επιπλέον και από τα κόμματα «Ανεξάρτητοι Έλληνες», «Άρμα Πολιτών» και «Πυρίκαυστος Ελλάδα») με την συμμετοχή του υπογράφοντος στο κοινό ευρωψηφοδέλτιο. Η σύμπραξη κατόρθωσε με τις προσπάθειες και το πολιτικό κύρος όλων μας να εκλέξει ευρωβουλευτή τον Νότη Μαριά, ο οποίος αιφνιδίως μετεκλογικά ανεξαρτητοποιήθηκε από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων με το οποίο συμμετείχε. Όμως ο Ευρωβουλευτής μας, όχι μόνο δεν προσήλθε στο Συνέδριό τους για να εκφράσει δημοκρατικά τις όποιες απόψεις του στον κόσμο που συνέβαλε στην εκλογή του, αλλά ούτε και προσπάθησε να συζητήσει κατ’ ελάχιστο με τις υπόλοιπες τρεις πολιτικές κινήσεις που συνέπραξαν στην εκλογή του.

Το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας απέστειλε πριν από το Συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων επιστολή που τον καλούσε να αποδεχτεί την συγκρότηση ενός κοινού οργάνου αμεσοδημοκρατικής διαχείρισης τις πολιτικής έκφρασης του ΕΑΜ, όπως εμφανίστηκε στις ευρωεκλογές. Και τούτο γιατί το κίνημά μας αποδέχεται, πέραν των συνεχών δικών μας αντιδράσεων, που εκφράσαμε και γραπτά (κατά Προτροπή του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και πρ. Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Παν. Σγουρίδη στον ίδιο και στον κ. Π. Καμμένο) και διάφορες αιτιάσεις του Νότη Μαριά για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων προεκλογικά.

Η δημοκρατική μας αντίληψη θεωρεί λογικό, σκόπιμο και μεγαλύτερης αξίας και κύρους να καθορίζονται από κοινού οι πολιτικές που θα ακολουθούσε ο ευρωβουλευτής μας. Αντιθέτως ο Ν.Μ. εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετεκλογικά ως εκπρόσωπος της οργάνωσης «Αντιμνημονιακοί ¨Έλληνες» και δεν απάντησε αν δέχεται να ενεργεί με βάση την κοινή βούληση των τεσσάρων (ή και πέντε αν δεχτούμε και την οργάνωση «Αντιμνημονιακοί Πολίτες») πολιτικών κινήσεων που από κοινού αντιπροσωπεύει.

 Αυτή η μοναδική ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν στοιχειώδη ζητήματα αντιπροσώπευσης του κοινού ευρωψηφοδελτίου από τον κύριο Μαριά, χάθηκε δυστυχώς στο δεύτερο Συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων (22-23/11/2014). Γιατί;

  • αφενός, διότι ο ίδιος ο κ. Μαριάς δεν προσήλθε, όπως θα ήταν αναγκαίο στο Συνέδριο (κοινώς έγραψε στα παλαιότερα υποδήματά του το σώμα του κυριότερου πολιτικού σχήματος του οποίου υπήρξε και κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Βουλή μέχρι τις ευρωεκλογές)
  • αφ ετέρου, διότι ο κ. Πάνος Καμμένος αρνήθηκε αδικαιολόγητα, με προφανή φόβο, να δώσει τον λόγο στον υπογράφοντα, ακόμη και για έναν απλό χαιρετισμό, παρά το ότι του ζητήθηκε δημόσια, ενώ υποτίθεται ότι προσκαλούσε όλα τα κινήματα σε πολιτική συμπόρευση. Επόμενο ήταν να μην υπάρξουν πραγματικά δημοκρατικές διεργασίες και ρεαλιστικές, δημιουργικές και θαρραλέες προτάσεις ενώπιον των συνέδρων, όπως τουλάχιστον αυτές ετέθησαν και μπορούσαν να προκληθούν από το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, που θέλαμε να τεθούν σε δημοκρατικό διάλογο.

Κατόπιν αυτών γεννώνται βάσιμοι προβληματισμοί για το κατά πόσο η προτροπή επί αρκετούς μήνες μετά τις ευρωεκλογές της εφημερίδας «το Χωνί» (που μας προσέφερε φιλόξενο βήμα επανειλημμένα με τον τίτλο «Ενωθείτε, Ρε») μπορεί να υλοποιηθεί.

Διότι όταν αυτά τα νοσηρά φαινόμενα κρίσης της πολιτικής αντιπροσώπευσης εμφανίζονται σε σοβαρούς πολιτικούς σχηματισμούς και πολιτικούς, όπως ο Πάνος Καμμένος και ο Νότης Μαριάς αποδεικνύουν διάφορα: τόσο την αφερεγγυότητά τους ως εκπροσώπων ευρέων συλλογικών σχημάτων, που αδυνατούν να ξεπεράσουν την καταφανή πλέον ιδιοτέλειά τους, όσο και το γεγονός ότι το τάχα αντιπροσωπευτικό σύστημα της κοινοβουλευτικής ή ευρωκοινοβουλευτικής δήθεν δημοκρατίας τους ΔΕΝ μπορεί να εκφράσει τους σύγχρονους πολίτες και ειδικά την νέα γενιά.

Τελικά αποδεικνύεται ότι κυρίως η «Συσπείρωση για Δημοκρατία και Σεισάχθεια» (που ενδυναμώθηκε στις εκδηλώσεις των ΣΤ’ Κλεισθενίων, Σεπτέμβριο 2014, Θεσσαλονίκη και προβλήθηκε από την εφημερίδα «Το Χωνί» βλ. και ιστοσελίδα: www.s120s.gr) είναι η μόνη αξιόπιστη πολιτική πρόταση για να εκφράσει το σύνθημα «Ενωθείτε Ρε!» της εφημερίδας.

Δυστυχώς, ο Πάνος Καμμένος και το Συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποδείχθηκαν φοβικοί και ολίγοι όταν υποκριτικά προσκάλεσαν τα Κινήματα για συμπόρευση μαζί τους. Ετσι απέτυχαν παταγωδώς να συντηρήσουν την συμπόρευση των τεσσάρων, αλλά και να ασχοληθούν με το ζήτημα της εκπροσώπησης της συμμαχίας «Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο» από τον εκλεγέντα κοινό εκπρόσωπό μας.

Υπό την έννοια αυτή το Συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων κρίνεται πλήρως αποτυχημένο και η μόνη ελπίδα τους να διασώσουν τα προσχήματα και ίχνη πολιτικής φερεγγυότητας είναι να αποδεχτούν μαζί με τον κατά τα λοιπά άξιο Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά την πρόταση του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας για διαρκή συνεργασία κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του, όπως άλλωστε συμφωνούν και οι έτεροι εκλογικοί εταίροι «Πυρίκαυστος Ελλάδα» και «Άρμα Πολιτών». Το ελάχιστο που δημοκρατικά ζητάμε είναι πρόσβαση στην πληροφόρηση που του παρέχεται στο Ευρωκοινοβούλιο και να προωθεί ψηφίσματά μας και ιδίως του Ελληνικού Δημοβουλίου Πολιτών (www.dimovoulio.gr) που συμπλήρωσε ήδη τρία χρόνια διαρκούς λειτουργίας στη χώρα μας .

Όπερ μέλλει δείξαι!

Οι Εκπομπές μας ΕΡΤOPEN

"Εθνοσυνέλευση Τώρα"

"Ελεύθεροι Πολιορκημένοι Έλληνες"

Αρχείο Εκπομπών

Πατήστε ΕΔΩ!

Πρόσφατα Άρθρα
Αρχείο